Boksen in aanvulling op je behandeling? Klinkt misschien gek maar boksen inzetten als therapeutisch hulpmiddel is helemaal zo gek nog niet.
Ons lichaam kan heel goed vertellen waar we zelf (nog) geen woorden aan kunnen geven.
Voor de behandeling heeft dit als gevolg dat onderliggende patronen beter zichtbaar worden.
Tijdens het boksen kan de behandelaar hierdoor direct effectieve interventies doen, die dankzij het boksen rechtstreeks door de cliënt al opgemerkt worden. Een nieuw neuraal pad wordt gelijk al aangesproken.
Juist door de combinatie te maken met het lichaamelijke maakt deze vorm van therapie zo effectief.
Voor wie?
Bokspsychotherapie is geschikt voor mensen die aanvulling zoeken voor een bestaand therpeutisch traject. Deze methode kan worden inzet bij agressiviteit, angst, fobieën en paniekstoornis, depressieve stoornis, PTSS, OCD, anorexia, en persoonlijkheidsproblematiek.
Hoe werkt het?
Voor dit type sessies is het van belang om de eigen behandelaar te betrekken in dit proces. De behandelaar zal in deze altijd de rol als psychotherapeut hebben. Voor mij is de rol als bokser weggelegd. Wij gaan specifieke oefeningen uitvoeren, zoals besproken met uw behandelaar. Het is juist van belang om de rol van bokser en behandelaar te scheiden, anders dan bij bokscoaching. Dit heeft als reden dat de rol van de behandelaar voor cliënt altijd de veilige plek is. Voor de bokser geldt dat deze soms provocerend moet optreden om de gewenste reactie te bereiken. Een goede samenwerking tussen behandelaar en bokser is dus van groot belang.
De sessies duren gewoonlijk 60 minuten en kennen een maximum aantal van 15 keer. Onderzoek heeft uitgewezen dat na 15 keer de effectiviteit van de sessies lijkt af te nemen omdat de cliënt de nieuw geleerde technieken en strategiën zelf gaat beheersen en toepassen (bron: psychotherapie in beweging, de helende kunst van boksen door Masja Otter en Damiaan Denys).
Heeft u interesse in deze therapie vorm? Bespreek het dan met uw behandelaar en neem (eventueel samen) contact met mij op.
Mijn ervaring
Door mijn werkzame jaren binnen de GGZ heb ik veel met deze cliëntenpopulatie mogen werken. Ook ben ik destijds al begonnen met het opzetten van therapeutische bokstrainingen. Inmiddels heb ik sinds ruime tijd een fijne samenwerking met een aantal pyschotherapeuten in Leiden, waarmee ik deze vorm van therapie steeds meer handen en voeten geef.